Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 094 079 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
Kategorie

~~*Nierozłączka rudogłowa*~~

sobota, 09 sierpnia 2008 14:23

 Nierozłączka rudogłowa, nazywana także nierozłączką Fischera, jest gatunkiem papugi występującym w naturze (Afryka Środkowa).

Nazwana w XIX wieku przez Niemca, Antona Reichenowa nazwiskiem współodkrywcy, Gustava Fischera.

Gatunek bardzo odporny i adaptatywny (za wyjątkiem niskich temperatur), często zdarza mu się skutecznie wywalczać przestrzeń i miejsca do lęgów w rywalizacji z większymi ptakami.

Istnieją w hodowlach mutacje barwne tej podstawowej odmiany (np. mutacja niebieska, żółta i lutino), jednak nieliczne w porównaniu z uzyskanymi z innych gatunków nierozłączek.

Nazywane są nierozłączkami (ang. „lovebirds”) z powodu silnie afiliatywnych zachowań przejawianych względem partnerów. Nierozłączki zwykle spędzają czas siedząc razem, muskając sobie nawzajem piórka, gruchając do siebie i wymieniając czułości. Łatwe i raczej bezproblemowe w jednogatunkowej hodowli, ptaki te nie wymagają dużej wiedzy od właściciela i dobrze nadają się dla początkujących hodowców papug. Wbrew nazwie ‘nierozłączka” i potocznemu wyobrażeniu na temat konieczności trzymania w parach, ptaki te mogą również być trzymane osobno w celu lepszego zsocjalizowania się z człowiekiem. Są wówczas mniej hałaśliwe.

Pochodzenie: Afryka centralna, północna Tanzania, okolice Jeziora Wiktorii i park Serengeti. Z powodu przerzedzenia na oryginalnych stanowiskach wywołanego nielegalnym odłowem, obecnie spotyka się je głównie na terenach gęsto zalesionych, w małych koloniach liczących 4-5 ptaków.

Wygląd: długość ciała ok 15 cm, waga 43-58 g., tułów dość krępy, ogon krótki. Korpus w kolorze jasnej zieleni. Na skrzydłach upierzenie szmaragdowo-zielone z ciemniejszymi lotkami. Łeb i szyja żółto-pomarańczowo-czerwone. Głowa proporcjonalnie duża w stosunku do reszty ciała. Ogon o barwie ciemnozielonej, z kuprem niebiesko-fioletowym. Kolor dzioba – intensywnie czerwony. Oczy duże, czarne z białą obwódką nagiej skóry dookoła. Cztery przeciwstawnie ustawione palce, skóra nóg szaro-różowa.

Głos: Gatunek hałaśliwy, nierozłączki Fishera wydają szeroką gamę odgłosów, od ćwierkania, szczebiotania i wysokich skrzeków po gwizdy i trele.

Długość życia: 10-15 lat.

Psychika: są towarzyskie, ciekawskie i aktywne. Nierozłączki Fishera to ptaki inteligentne, łatwo uczą się prostych sztuczek, choć ich zdolności naśladowania mowy są niewielkie. Wymagają dużo stymulacji i poświęcania uwagi przez właściciela, inaczej łatwo popadają w nudę i przejawiają działania destrukcyjne. Należy zapewnić im dużo zabawek i możliwości interakcji z otoczeniem. Uwielbiają „eksplorować” otoczenie dziobem, w związku z czym ważne jest, aby nie miały dostępu do substancji szkodliwych. Ich dewastacyjne skłonności lepiej przekierować na wszelkiego rodzaju gryzaki dla papug i świeże gałązki drzew i krzewów, które bardzo lubią obgryzać.


Podziel się
oceń
6
2

komentarze (5) | dodaj komentarz

Kakadu żółtoczuba!!!

poniedziałek, 31 grudnia 2007 9:58

Kakadu żółtoczuba (kakadu złotoczuba) (Cacatua galerita) – ptak z rodziny papugowatych, zamieszkujący wschodnią i północną Australię, Tasmanię, Melanezję i Nową Gwineę. Na większości obszaru występowania ptak liczny.

Kakadu żółtoczuba ma upierzenie białe, jedynie na czubku głowy jaskrawożółte pióra tworzące czub. Na policzku niezbyt wyraźny żółtawy nalot. Oczy czarne, podobnie jak mocny, zakrzywiony dziób. Długość ciała: ok. 45-51 cm, waga: 820-970 g.

Występuje na sawannie, w nizinnych lasach i na obszarach półotwartych do wysokości 1500 m n.p.m., ale zalatuje również na tereny miejskie. Żyje w parach lub małych stadach. Hałaśliwa, poza sezonem lęgowym może tworzyć duże stada, nocujące w stałym miejscu. Prowadzi dzienny tryb życia. Zjada nasiona, korzonki, pączki, orzechy, owady. Stada żerują na ziemi, a w tym czasie kilka ptaków obserwuje otoczenie z pobliskich drzew i w razie zagrożenia ostrzega ochrypłym głosem.

W sezonie lęgowym pary ptaków oddzielają się od stada. Gniazdują w pionowych szczelinach eukaliptusów, zazwyczaj w pobliżu wody. Samica składa 2-3 jaja, które następnie wysiaduje przez ok. 30 dni.

Długość życia: ponad 50 lat.

Ciekawostki

 Kakadu żółtoczuba Cocky była najstarszą znaną papugą na świecie. Dożyła 82 lat.  Stado kakadu żółtoczubych na drzewie.


Podziel się
oceń
7
2

komentarze (47) | dodaj komentarz

Świergotka wielobarwna

piątek, 28 grudnia 2007 16:04

Wygląd zewnętrzny

Samiec jest ubarwiony głównie na zielono, o żółtym czole, barkówkach i pokrywach podogonowych, szkarłatnej plamie na karku oraz czerwonym brzuchu i kuprze. Samica u której dominuje odcień żółci i brązu, spód ciała jest bladożółty, a wierzch jest brązowo-zielony. Kark i barkówki są czerwone, a kuper połyskuje zielenią.
Rozmiary
dł. ciała: 25 - 30 cm
Waga
60 - 70 g
Zachowanie
Żyją w parach lub w małych grupach, rzadko w dużych stadach. Chętnie korzystają z drzew eukaliptusowych lub z krzaków akacjowych, gdzie szukają schronienia. Regularnie zlatują na ziemię w poszukiwaniu pożywienia. Z reguły pozostają wówczas w cieniu drzew, chociaż nierzadko przebywają na poboczach dróg. Podczas lotu wydają wysokie, kilkukrotnie powtarzane dźwięki, które brzmią jak swit, swit.
Długość życia
Około 12 lat.
Środowisko

Tereny trawiaste rzadko porośniete drzewami, suche zarośla. Chętnie przebywa przy zbiornikach wodnych i w pobliżu osad ludzkich.

Pożywienie

Żywią się dojrzałymi i wpół dojrzałymi nasionami traw, także nasionami wielu gatunków roślin zielonych. Chętnie jedzą nasiona akacji, owoców i roślin ogrodowych. Menu uzupełniają jagodami jemioły i larwami owadów. Połykają piasek i żwir w celu rozdrobnienia pożywienia


Podziel się
oceń
7
3

komentarze (96) | dodaj komentarz

Papużki faliste!!!!!!

czwartek, 27 grudnia 2007 17:51

Papużka falista (Melopsittacus undulatus) – mały ptak z rodziny papug, zamieszkujący głównie południowe rejony Australii. Żyje w dużych stadach prowadząc wędrowny tryb życia. Głównym pożywieniem są nasiona traw. Od 1840 roku jest hodowana w Europie jako ptak ozdobny. Od tego czasu wyselekcjonowano szereg barwnych odmian.

Opis gatunku

W naturze dominuje barwa zielona. Spód ciała ubarwiony jednolicie zielono, wierzch prążkowany żółto i czarno. Przednia część głowy u dorosłych jest żółta, u młodych (do 3-4. miesiąca życia) - prążkowana czarno i żółto. Na policzkach ciemnopurpurowe łatki, na podgardlu czarne plamki. Ogon rozkładany wachlarzowato, z długimi sterówkami na środku, zielonkawoniebieski lub zielonkawopurpurowy. Na zewnętrznych sterówkach żółta przepaska. Skrzydła prążkowane zielono-czarno. Nogi szaroniebieskie, czteropalczaste zakończone ostrymi pazurkami. Dziób mały, o barwie brązowo-żółto-pomarańczowej. Kolor woskówki różni się w zależności od płci: u samców jest ona niebieska lub błękitna, u samic beżowa lub beżowo-szara (u samic nielęgowych bledsza), z kolei u młodych obojga płci - różowa (u samczyków częściej fioletowa).

Hodowla

Papużki hodowlane bardzo łatwo się oswajają. Mają zdolność naśladowania mowy człowieka, gwizdu czy melodyjek. Trzyma się je dwie lub kilka, gdyż są to zwierzęta stadne.

Najczęstszą ich chorobą jest świerzb, objawiający się żółtymi, białymi lub biało-szarymi naroślami na woskówce, skórze wokół oczu lub nogach. Pod lupą narośle wyglądają jak malutkie kanaliki.

 


Podziel się
oceń
7
1

komentarze (207) | dodaj komentarz

Ary!!! (Warto wiedzieć).

niedziela, 16 grudnia 2007 20:15
Do ar należą największe z papug. Gromadzą one trzy rodzaje i siedemnaście gatunków. Niektóre z nich mają niebieskie umaszczenie:
- ara modra (Cyanopsitta spixii) - bardzo rzadka, długości 56 cm, występuje tylko we wschodniej Brazylii;
- ara hiacyntowa (Anodorhynchus hyacinthinus) - największa z papug o długości 1 m, spotykana w Boliwii, Brazylii i Paragwaju;
- ararauna zwyczajna (Ara ararauna) - o żółtym brzuchu, długości 86 cm, żyje w północnej części Ameryki Południowej;
- ara żółtoskrzydła (Ara macao) - o pstrym upierzeniu z przewagą czerwonego, skóra na części twarzowej naga, 85 cm, występuje w Ameryce Środkowej i w północnej części Ameryki Południowej;
- ara błękitnoszyja (Ara glaucogularis) - o pomarańczowożółtym brzuchu, 85 cm, spotykana we wschodniej Boliwii;
- arakang (Ara chloroptera) - zwany także arą zielonoskrzydłą, o długości 90 cm, wielobarwna, przypomina arę żółtoskrzydłą, ale na skrzydłach ma zamiast żółtego, zielone pasmo, żyje w północnej części Ameryki Południowej.

Dziesięć innych papug z rodzaju Ara ma upierzenie, w którym przeważa kolor zielony. Rozpoznaje się je po rozmieszczeniu piór innego koloru:
- ara żółtoskrzydła (Ara auricollis) - 38 cm, żółta obroża na szyi, niebieskie skrzydła i ogon, żyje w środkowej części Ameryki Południowej;
- ara niebieskogłowa (Ara couloni) - 41 cm, głowa niebieska, niebieskie pasmo na skrzydłach i ogonie, żyje na wschodzie Peru;
- ara czerwonobrzucha (Ara manilata) - 50 cm, brunatnoczerwone ubarwienie brzucha, spotykana w 1/3 północnej Ameryki Południowej;
- ara marakana (Ara maracana) - 43 cm, skrzydła niebieskie, czoło różowoczerwone, czerwona plama na grzbiecie i pośrodku brzucha, występuje w środkowo-wschodniej części Ameryki Południowej;
- ara zielona (Ara militaris) - 70 cm, czerwone czoło, jej zasięg występowania jest szeroki - od północnego Meksyku, zachodnia Kolumbia, północno- zachodnia Wenezuela, Ekwador, północno- zachodnia Argentyna;
- ara wielka (Ara ambigua) - 85 cm, przypomina arę militaris, występuje od Nigaragui po zachodnią Kolumbię i Ekwador;
- ara czerwonoskrzydła (Ara nobilis) - 30 cm, najmniejsza z ar, czoło niebieskie i "ramiona" czerwone, spotykana od Gujany i wschodniej Wenezueli po południową Brazylię i środkową Boliwię;
- ara boliwijska (Ara rubrogenys) - 60 cm, czoło, uda i policzki czerwone, występuje w Boliwii;
- ara anasau (Ara severa) - 46 cm, czoło brązowe, żyje w całej północnej 1/3 Ameryki Południowej;
- ara sina (Anodorhynchus leari) 75 cm, po raz pierwszy zaobserwowana w 1978 r., żyje na bardzo ograniczonym terenie Brazylii, dziś żyje około 60 ptaków tego gatunku;
Ara bława (Anodorhynchus glaucus) - 72 cm, dziś już prawdopodobnie wyginęła, ostatni przedstawiciel w niewoli padł w 1936 r.

Podziel się
oceń
4
6

komentarze (131) | dodaj komentarz

sobota, 19 kwietnia 2014

Licznik odwiedzin:  14 570  

Kalendarz

« kwiecień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Archiwum

O moim bloogu

Elcio!!! Nazywam się Magda. Mam 11 lat. Interesuję się gwiazdami tańcem i zwierzętami. Mam dwie papugi. Myślę, że będziecie wpadać na mojego blogaska i zostawiać na nim dużo komciaków!!! Pozdruffka:D

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Adoptowałam ptaszka o imieniu Majk.


Dodatki na bloga
Adoptowałam ptaszka o imieniu Stella.


Dodatki na bloga
Adoptowałam pingwinka o imieniu Harry.


Dodatki na bloga
my pet!
adopt your own virtual pet!

Statystyki

Odwiedziny: 14570

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl